♦ Preikestolen

Preikestolen

Preikestolen


Kommune:                  Forsand

Tid:                              1,5 timer en vei

Lengde:                       3,8 km en vei

Merket:                        Ja

Terreng:                       Sti (T merket)

Vanskelighetsgrad:     Middels

Høyde:                         604 moh

Preikestolen ved Lysefjorden innenfor Stavanger er en av Norges største turistmagnetar. Over 250 000 mennesker tar turen ut på Preikestolen hvert år.

Preikestolen er en av Rogalands best besøkte attraksjoner – og et av landets mest spektakulære fotomotiver. I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN og Lonely Planet.

Å gå til denne fjellformasjonen er en fantastisk naturopplevelse, og et høydepunkt ved et besøk i Rogaland.


Preikestolen er 604 meter høy og ligger som en preikestol over Lysefjorden. Den ble trolig dannet ved frostsprenging i den tid da isbreen lå ved og like over selve stolen, rundt 10 000 år siden. Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store kantete blokker som breen fraktet med seg. Preikestolen som turistmål ble oppdaget rundt 1900.

Normal gangtid tur/retur P-plass ved Preikestolhytta på sti (uegnet for rullestol/barnevogn) er 1 1/2–2 timer hver vei. Turen fra Preikestolen Fjellstue er 3,8 km med en høydeforskjell på 330 meter. Stien er utbedret med blant annet gamle jernbanesviller over en myr. I 2013 og 2014 har sherpaer fra Nepal gjort omfattende utbedringer av stien med trapper og steinsetting. Det anbefales å bruke godt fottøy, i tørt vær er gode joggesko tilstrekkelig. Det er ikke anbefalt å gå turen vinterstid med snø og isføre. Beste sesong er fra april til oktober. De siste årene har det vært utført flere redningsaksjoner av lokale, frivillige hjelpeorganisasjoner i regi av blant andre Folkehjelpen og Røde Kors. Selv om turen til Preikestolen framstilles som en kommersiell og relativ lett gjennomførbar tur, er det det på forhånd viktig å vurdere egne ferdigheter og kunnskap om fjellvandring. Det anbefales sterkt å lytte til lokale råd, sjekke værmelding, bruke riktig utstyr og man skal være i god fysisk form før man legger ut på turen. Man skal være klar over at turen gjøres på eget ansvar.

Kontakt oss

Rafdal Hytter AS

boks 100

5591 ETNE


Telefon : 951 51 261


Epost : post@rafdal-hytter.no